Onlosmakelijk met het dorp verbonden is de doopsgezinde predikantenfamilie Huizinga, die generaties lang de heerd Plaats Melkema bewoont. De bekendste telg, historicus Johan Huizinga (1872-1945), woont hier nooit maar haalt zijn inspiratie ongetwijfeld uit de weelderige omgeving van Melkema. Zijn 'Herfstij der Middeleeuwen' en 'Homo Ludens' zijn de meest vertaalde Nederlandse wetenschappelijke werken van de vorige eeuw.
Plaats Melkema is kort in gebruik als evenementenlocatie en dreigt daarna te verpauperen. Sinds een aantal jaar is Melkema in eigendom van Stichting Groninger Landschap. Plaats Melkema wordt na een renovatie weer bewoonbaar gemaakt.
Klik hier voor een artikel over de boerderij melkema (in voorbereiding).
Meer boerderijen
Buiten het dorp staat aan de Smedemaweg 3, de in de 16e eeuw gebouwde kop-hals-rompboerderij Melkema, op dezelfde plek als het in de 14e eeuw genoemde (aangenomen) steenhuis Melkema (in 1326 genoemd als 'gerechtigde heerd'). De boerderij vormt het stamhuis van de doopsgezinde familie Huizinga, die het tot centrum maken van doopsgezinde activiteiten tijdens de republiek. De boerderij is verschillende malen verbouwd, zoals rond 1750, in 1762 (gevelsteen achterzijde; toen de grote schuur is verlengd), 1820, 1858 en rond 1900. Rond 1970 is de boerderij zo erg vervallen, dat gedacht wordt aan sloop, maar uiteindelijk wordt gekozen voor restauratie.
De singels en grachten zijn bij een recente restauratie teruggebracht in 18e-eeuwse stijl. De boerderij doet later dienst als restaurant en partycentrum. Sinds de aardbeving in Huizinge, op 12 augustus 2012, staat de boerderij in de stutten. De boerderij heeft ernstige schade en is nu in bezit van de NAM. In de boerderij staat een oude rosmolen.
De kop-hals-rompboerderij 't Hoge Schot aan de Smedemaweg 5 wordt in 1942 getroffen door een bom en brandt deels af, maar wordt in 1949 weer hersteld. Verder staan er nog een aantal 19e-eeuwse boerderijen rond het dorp, waaronder de Oldambtster boerderij Framaheerd (1875) met eclectische elementen, aan de Huizingerweg 2 en de eveneens met eclectische elementen versierde boerderij met laag dwarshuis Eenkemaheerd (ca. 1880), aan de E.L. Ubbensweg 9.
Foto: achterzijde boerderij Melkema aan de Smedemaweg 3 bij Huizinge. Foto: M.A. Douma, 1973. Foto: RHC GA, Groninger Archieven, Beeldbank Groningen.